Любопитно

Термини, които е добре да знаем

Предлагаме на вашето внимание нова рубрика „Термини, които е добре да знаем“ в три отделни публикации, в които ще ви запознаем със значението на познати и непознати понятия. Подредихме ги в азбучен ред:

АКТИВ

а) ресурс с икономическа стойност, притежаван от компания, държава или индивид с цел получаване на бъдещи приходи.
б) частта от счетоводния баланс, която показва какво притежава дадена фирма.

АКЦИОНЕР

Лице, което пряко или непряко притежава:

а) акции на емитента от свое име и за своя сметка;

б) акции на емитента от свое име, но за сметка на друго лице;

в) депозитарни разписки, в който случай притежателите на депозитарните разписки се смятат за акционери на базовите акции, за които депозитарните разписки са издадени.

АКЦИОНЕРЕН КАПИТАЛ

Статия в баланса, показваща номиналната стойност на всички пуснати в обращение акции на фирмата.

БАЛАНСОВА СТОЙНОСТ НА ЕДНА АКЦИЯ

Е частното на стойността на собствения капитал по счетоводния баланс и броя на издадените акции.

БОРСА

Специален пазар, на който се извършват сделки: покупко – продажба на стандартизирани масови стоки /стокова борса/ или на акции, облигации и други ценни книжа /фондова борса/.

БОРСОВ ИНДЕКС

Борсовият индекс е показател, изразяващ равнището на курсовете на ценните книжа. В света най-известни са DowJonesIndustrialaverage, S&P500 и NASDAQ в САЩ, FTSE100 в Лондон, CAC40 във Франция, DAX в Германия, NIKKEI225 в Япония, а в България SOFIX и BG40.

БОРСОВ КУРС

Продажната цена на ценна книга на фондовата борса.

БРОКЕР

Финансов посредник, занимаващ се с покупко-продажба на ценни книжа за сметка и по поръчение на клиента.

БЪЛГАРСКИ ДЕПОЗИТАРНИ РАЗПИСКИ

„Български депозитарни разписки“ са емитирани в страната ценни книжа, предоставящи права, производни от правата по други (базови) ценни книжа, като правата по базовите ценни книжа се упражняват в полза на притежателите на производните ценни книжа.

Надяваме се, че сме били полезни. Споделете вашето мнение по темата като попълните формата за обратна връзка на сайта ни или го публикувайте на страницата ни във Facebook.

Още новини

Празнично работно време

Уважаеми клиенти, вашето искане за кредит ще бъде разгледано в първите работни дни на 2024г. Екипът на УСТОИ ЕАД Ви пожелава Весели Коледни и Новогодишни празници

виж повече

Сигурност, бързина и модерни технологии: УСТОИ обединява сили с Evrotrust

Водени от приоритета да осигуряваме само най-качественото обслужване за всички наши клиенти, УСТОИ ГРУП Ви предоставя възможност за изцяло дигитални процеси при обработка на документация. По този начин спестявате време, усилия и средства, а Вашите лични данни (и тези на Вашия бизнес) се съхраняват и употребяват при максимално ниво на защита. *Вече можете да се […]

виж повече

Нов офис на УСТОИ ЕАД в гр. Пловдив

Уважаеми клиенти и партньори, УСТОИ Бизнес кредит 1 ви информира, че от днес 14.09.2022 г. Дружеството премести своя офис в гр.Пловдив. Новият офис се намира в удобна за достъп локация, находяща се на бул. Дунав 101. Пред офиса има възможност за паркиране, в близост са спирки на обществения транспорт. Както всички останали офиси на Дружеството, офисът в […]

виж повече