Любопитно

Производството и търговията с месо ще продължават да растат

Със силна конкуренция и потиснати цени се движи пазара на месо през 2017 г.

Световното производство е с над средните количества за последните 10 г., но повишението за ЕС е под 1%. Сред основните фактори за увеличеното производство са по-ниските разходи за изхранване на животните, но евентуално поскъпване на фуражите и спад в цените може да застрашат рентабилността на сектора.

Консумацията на говеждо в България е на ниски нива (под 1 кг/човек годишно). Това се дължи на по-високите цени в сравнение с останалите меса, по-ниската покупателна способност на населението, както и липса на традиции в потреблението. Производството на говеждо месо в страната е основно от животни от млечни стада. Интерес към отглеждане на специализирани за месо породи се наблюдава едва в последните няколко години. Животните от тези породи са все още малко на брой, а кравите, декларирани с месодайно направление, са около 77 хил. през 2016-а.

Този почти 50% ръст спрямо 2014 година не отразява реалното състояние на отрасъла, а е по-скоро свързан с прилаганите схеми за обвързано подпомагане и формалното регистриране като месодайни на млечни ферми, които не могат да покрият изискванията и в такъв случай трябваше да прекратят дейността си.

Родните производители трябва да се съсредоточат в производството на висококачествена продукция, тъй като конкуренция на база цена с евтиния внос е трудно постижима.

Свинското месо е на второ място в предпочитанията на българите след пилешкото.

Свинското месо се радва на силен интерес в България. Консумацията на човек от населението е 9,3 кг. То отстъпва единствено на пилешкото по предпочитание от родните потребители. Цените у нас са традиционно по-високи от тези в ЕС, което създава допълнителни конкурентни предимства пред по-евтиния внос.

Свинското месо е категорията с най-голяма стойност във вноса на селскостопанската продукция в страната, а количествата трайно нарастват. Произходът е основно от ЕС – Испания, следвана от Франция и Германия.

Свинското месо е най-търсеното червено месо в света. Изобилният и евтин фураж през последните години, както и подобряване продуктивността на свинете-майки допринесоха за ръст в предлагането.

Птичето месо е сред важните експортни ниши на българското селско стопанство

Пилешкото месо в България е най-търсеното от родните потребители. Това се свързва най-вече с достъпните цени, на които се предлага. Местното производство успява в голяма степен да задоволи вътрешното търсене, но присъствие на пазара има и вносна продукция на конкурентни цени.

Птичето месо е сред важните експортни ниши на българското селско стопанство. Основни партньори на България са страните от Балканския полуостров.

* Материалът е част от публикацията „Световната търговия с месо продължава да расте“ в първото издание на Inteli Agrobook. В пълния текст можете да откриете подробна информация за пазара на месото, тенденции, прогнози и атрактивно поднесени данни.

За повече информация: inteliagro.bg/article/183/Inteli-AgroBook-2017-e-tuk

Надяваме се, че сме били полезни. Споделете вашето мнение по темата като попълните формата за обратна връзка на сайта ни или го публикувайте на страницата ни във Facebook.

Още новини

Как да избегнем финансовите проблеми в условия на извънредно положение?

През последните два месеца всеки от нас се замисля за своето финансово състояние като си задава множество

виж повече

Нов адрес на офис Пловдив

Уважаеми клиенти и партньори, УСТОИ Бизнес кредит 1 ви информира, че от

виж повече

Извънредната ситуация, изисква извънредни решения! УСТОИ Бизнес кредит 1 е близо до вас!

Уважаеми клиенти и партньори, УСТОИ Бизнес кредит 1 продължава своята подкрепа, насочена

виж повече