Нашите клиенти

Произведено в България!

Елизабет Якупова е предприемач от гр.София, родена и израснала сред тайните на грънчарското колело. Първообраза на нейното вдъхновение е дядо й Еленко, който я учи на занаят и спомага тя да израсне с уважение към българските традиции и ценности. Елизабет е трето поколение грънчар. На занаята се научава и съпругът й, а децата им стават четвърто поколение грънчари.

Семейство Якупови се занимават с бизнес от вече над 20 години. Първата ни среща с тях беше през 2000-ната година. Взаимното доверие и уважение, което изградихме през годините се оказа ключово,  затова Елизабет да ни се довери и да ни сподели за нейна идея и мечта свързана с развитието на бизнеса й. С идеята си „Българско народно творчество“ тя спечели конкурса за безлихвено финансиране „Кажи идеите си на глас“ 2017г. В следващите редове, ще дадем възможност на българската занаятчийка сама да ни разкаже за себе си и отличеният проект, който ще бъде реализиран съвсем скоро.

Разбрахме, че със семейството ти сте трето и четвърто поколение грънчари. Ще ни разкажеш ли нещо повече за тях и с какво се занимават и помагат в бизнеса?

Разбира се! Всичко започна след като със съпруга ми сключихме брак. Той имаше голямо желание и интерес да се научи и да се усъвършенства в занаята. Негов учител беше баща ми. От 10г. насам съпругът ми вече член и на „Задругата на майсторите“. Децата ни пък се учиха от нас. Синът ми прави грънци и свири на гъдулка, а дъщеря ни много ни помага освен с ръчното рисуването на грънците, а и когато се налага да разказва на чуждестранните ни клиента за магията на българското грънчарско колело. Тя е много добър преводач.

С кое се гордеете най-много от постигнатото до момента в бизнеса като семейство и грънчари?

Горда съм с това, че баба ми и дядо ми са ме изучили на занаят, че мога да предам наученото на децата ми и на всеки, който има желание да се учи. Горда съм, че направените от нас изделия пътуват по цял свят и чрез тях българските традиции и ценности са разказвани на различни езици. И още нещо разбира се, в София аз и семейството ми сме единствени грънчари. Канят ни да взимаме участие в различни мероприятия и събития посветени на традициите и да споделим магията на грънците. Участвали сме в инициативи на фондация „Америка за България“.

Сподели ни за предизвикателствата, които си имала до момента в бизнеса и как си ги преодоляла?

Те са толкова много, ние всеки ден сме изправени пред ново предизвикателство. С годините обаче се научихме много умело да ги преодоляваме.

За нас е от изключително важно значение да отговаряме на различните вкусове на хората. Това се оказа най-голямото ни предизвикателство – разбира се не изключвам ежедневните трудности на малкия бизнес, но ние все пак сме творци.  Доволни сме, когато виждаме блясъка в очите на хората, когато ги докоснем до магията на българското грънчарско колело. Когато им покажем от А до Я как малката солничка, която държат се е превърнала от парче глина в изписано произведение.

Много се радваме, че имаме възможност да работим с толкова отдадени предприемачи, като теб и семейството ти.

Но ще ни разкажеш ли, защо и как реши да се включиш в конкурса на УСТОИ за безлихвено финансиране и как се почувства, когато научи, че си спечелила?

Работим с УСТОИ Бизнес кредит 1 от много години. Тази година обаче, Вили Илиева ни предложи да се включим в инициативата „Кажи идеите си на глас“, понеже ние винаги имаме идеи  и проекти чакащи своето време, и разбира се финансиране.  Проекта ни „Българско народно творчество“  го обмисляхме от години и много пъти е бил тема на не една семейна вечеря. С предложението да се включим в конкурса решихме, че може би момента вече е назрял и трябва да го направим – речено сторено. Разбрахме, участвахме и спечелихме!

Няма да забравя, как звучеше Вили, когато ми се обади по телефона, за да ми съобщи резултата от класирането – беше толкова развълнувана. Нямаше как да не ме развълнува и мен, и то без още да ми е казала защо се обажда. Когато ми сподели, че идеята ми е един от отличените проекти и ще мога да се възползвам от безлихвено финансиране за нея изпаднах в еуфория. Разбира се бях толкова щастлива от новината за предоставената възможност, че побързах да споделя и на всички наши приятели и колеги в съседните обекти. Всички се радваха с нас и ни поздравяваха.

Поздравления още веднъж и от нас за чудесната идея, която ни представи и напълно заслужено беше отличена. Разкажи ни малко повече и за самата идея, и кога планирате да я реализирате? 

Идеята ни „Българско народно творчество“, както споменах вече не е от вчера. Със семейството ми посещаваме много изложения и панаири на занаятите, на които имаме възможност да разкрием пред повече хора възможностите на грънчарското колело, което е един автентичен български занаят. Точно на тези събития виждаме интереса, който провокираме у хората, а и доста често са ни питали дали предлагаме и „частни уроци“. Правили сме много обучения на наши колеги в страната и организирани обучения на деца в различни посолства – няма по-добри от нас. Точно за това искаме да дадем възможност на всеки, който има интерес и желание да се научи да заповяда при нас, за да му предадем тайните и тънкостите, които ние сме запазили и развили поколения наред.

В момента новата ни работилница се подготвя да посреща първите си ученици. Към края на месец октомври планираме да направим откриване, на което ще поканим нашите колеги и приятели. Синът ни е и майстор гъдулар и той ще ни помогне да го направим като празник с много хубава българска народна музика. Няма как да минем и без традиционната питка с мед.

След откриването ще може да каним и нашите клиенти в работилницата и ако имат желание сами ще могат да направят своите изделия, да ги изпекат и изрисуват.

Ние имаме много клиенти чужденци, туристи от цял свят. Така искаме да разпространяваме българската култура и занаяти. Ние сме древен народ с богата история и искаме все повече туристи да чуят, видят и усетят България чрез нашите ръчно изработени грънци.

А ще продължите ли да се развивате още? Имате доста обекти, тях как мислите да ги включите?

Ние непрестанно се развиваме и няма да спираме да го правим. Запазваме магазините, които имаме до момента и ще ги направим още по-привлекателни за нашите клиенти като добавим видео записи и мултимедия, на които ще покажем как се случва чудото на грънчарското колело. Разбира се тези видеа ще бъдат отново под музикалния съпровод на гъдулката на сина ми. Ако някой желае също така ще може да вземе със себе си диск с видеата и нашата народна музика.

Би ли се доверила отново на УСТОИ Бизнес Кредит 1 за следващите ти проекти? Както разбрахме идеи не ви липсват!

Разбира се, абсолютно да! Пак бих потърсила и пак бих работила отново с УСТОИ, както през всички тези години.

Какво би посъветвала младите предприемачи, които искат да започнат свой бизнес или вече имат такъв?

Да дерзаят!  Полека лека да се развиват и ако имат нужда от финансиране да се обърнат към вас, за да им бъде спокойно и да се фокусират върху бизнеса си.

Какво си пожелаваш от тук нататък?

Лично аз си пожелавам здраве, когато сме здрави можем да се развиваме и да работим, да откриваме нови обекти. Да не преставаме да творим!

Още новини

Празнично работно време

Уважаеми клиенти, вашето искане за кредит ще бъде разгледано в първите работни дни на 2024г. Екипът на УСТОИ ЕАД Ви пожелава Весели Коледни и Новогодишни празници

виж повече

Сигурност, бързина и модерни технологии: УСТОИ обединява сили с Evrotrust

Водени от приоритета да осигуряваме само най-качественото обслужване за всички наши клиенти, УСТОИ ГРУП Ви предоставя възможност за изцяло дигитални процеси при обработка на документация. По този начин спестявате време, усилия и средства, а Вашите лични данни (и тези на Вашия бизнес) се съхраняват и употребяват при максимално ниво на защита. *Вече можете да се […]

виж повече

Нов офис на УСТОИ ЕАД в гр. Пловдив

Уважаеми клиенти и партньори, УСТОИ Бизнес кредит 1 ви информира, че от днес 14.09.2022 г. Дружеството премести своя офис в гр.Пловдив. Новият офис се намира в удобна за достъп локация, находяща се на бул. Дунав 101. Пред офиса има възможност за паркиране, в близост са спирки на обществения транспорт. Както всички останали офиси на Дружеството, офисът в […]

виж повече