Любопитно

Млекодайните животни през лятото. Отразяват ли се горещините върху продукцията на мляко?

Отразяват ли се горещините върху продукцията на мляко?

Повече от 40% от текущите клиенти на УСТОИ Бизнес кредит 1 са земеделски производители. Като техен финансов партньор ние разбираме за предизвикателствата, които те срещат при развитие на техния бизнес. Както и в други сфери, успешен може да бъде този предприемач, който е добре информиран.

Отразяват ли се горещините на върху продукцията на мляко?

Направихме проучване по темата, като включихме и придобития опит на земеделски производители – животновъди:.

Животновъдите споделят, че летните месеци се оказват голямо предизвикателство за млекодайните животни в тяхното стопанство. Причината за това е така нареченият „топлинен стрес“, които оказва влияние върху продукцията на мляко.

Ветеринарните лекари обясняват, като дисбаланс в обмяната на веществата при кравите и съветват собствениците на ферми да осигурят правилно хранене на животните през летните месеци. Животните отделят 15 пъти повече топлина от човека, което увеличава рискът от прегряване, а това от своя страна води до намален добив на мляко.

Опитният фермер много лесно би могъл да разпознае симптомите на „топлинен стрес“, само по поведението на животните.

Един от най-лесно забележимите симптоми е повишената честото на дишане. Подобно поведение на животните по всяка вероятност ще доведе до:

  • Увеличен прием на вода и обилно изпотяване: Животните променят поведението си, търсят сянка, стоят вкупчени заедно, залежават се или стоят до водопойните корита. Изпотяването на животните води до загуби на ценни минерали, чиято липса се отразява на млякото.
  • Понижен прием на фуражи: Животните намаляват приема на храна и това води до понижаване и на млечната продуктивност. Това може да доведе и до проблеми с оплождането, които да продължат и през зимния период.
  • Промени в състава на млякото: През горещините се наблюдава дисбаланс на обмяната на веществата, което често води до промяна в състава на млякото и влошава неговото качество.
  • Повишена телесна температура: Температура над 38,9 C на 7 до 10 крави говори за наличие на топлинен стрес. 

Ако вече сте забелязали подобно поведение при животните, възможно е да предприемете следните мерки:

  • Хладка вода – Осигурете чиста питейна вода, в близост до сянка. Лактиращите крави пият между 2 и 6 пъти на ден.
  • Достъп до сянка – Ако животните през деня прекарват време на паша, задължително е пасищата да осигуряват сенчести места за подслон в най-горещите часове от деня.
  • Промяна на часовете за доене – Скъсете разстоянието между обора и доилната зала и по-възможност изтеглете доенето в по-късните часове на деня.
  • Изолиране на животните с топлинен стрес – Това ще ограничи разпространението му в цялото стадо.
  • Охлаждане на животните както на тялото, така и копитата, чрез водна мъгла, водно огледало, вентилатори.
  • Балансирано хранене с увеличен прием на минерали – Ако животните са на паша и тревата е с високо съдържание на сурови влакнини, топлината ферментация в търбуха се увеличава. Това налага подаването на допълнителни фуражи през нощта, когато е по-хладно. От голямо значение е и добавяне на буфери – Натриев бикарбонат или Магнезиев оксид. Дажбата следва да е добре балансирана по съдържание на минерали. Увеличението на натрий, калий и магнезий може да намали топлинния стрес в стадото.

Опитните животновъди споделят още, че за да се предотврати загубата на ценни минерали при високопродуктивните крави те се нуждаят от хранителни дажби с високо съдържание на енергийни минерали, за да се постигне максимален млекодобив и да се избегне затруднената обмяна на веществата.

Важно е също така да се внимава и да се вземат мерки срещу хапещите и летящи насекоми, които също оказват стрес върху животните. Освен риска от животното да намали приема на храна и да се наруши обмяната на веществата, съществува и риск от инфекции.

Освен промяна в добива на мляко, нарушеният процес по обмяната на веществата може да предизвика и проблеми при заплождането на животните. Животновъдите препоръчват да се приложи и минерален продукт с високо съдържание на витамини, които от своя страна могат да гарантират по-осезаем и качествен период на разгонване и след раждането по-здрави телета в стопанството.

Надяваме се, че сме били полезни. Споделете вашето мнение за статията като попълните формата за обратна връзка на сайта ни или го публикувайте на страницата ни във Фейсбук.

Още новини

Празнично работно време

Уважаеми клиенти, вашето искане за кредит ще бъде разгледано в първите работни дни на 2024г. Екипът на УСТОИ ЕАД Ви пожелава Весели Коледни и Новогодишни празници

виж повече

Сигурност, бързина и модерни технологии: УСТОИ обединява сили с Evrotrust

Водени от приоритета да осигуряваме само най-качественото обслужване за всички наши клиенти, УСТОИ ГРУП Ви предоставя възможност за изцяло дигитални процеси при обработка на документация. По този начин спестявате време, усилия и средства, а Вашите лични данни (и тези на Вашия бизнес) се съхраняват и употребяват при максимално ниво на защита. *Вече можете да се […]

виж повече

Нов офис на УСТОИ ЕАД в гр. Пловдив

Уважаеми клиенти и партньори, УСТОИ Бизнес кредит 1 ви информира, че от днес 14.09.2022 г. Дружеството премести своя офис в гр.Пловдив. Новият офис се намира в удобна за достъп локация, находяща се на бул. Дунав 101. Пред офиса има възможност за паркиране, в близост са спирки на обществения транспорт. Както всички останали офиси на Дружеството, офисът в […]

виж повече