Любопитно

Финансиране на стартиращ бизнес – мисията възможна

Различните източници за финансиране на малък бизнес, или как да изберете правилната възможност?

Стартирането на нов бизнес не е лека задача. Едно от основните предизвикателства в това е намирането на капитал и финансиране за проекта.

Тъй като финансирането на стартиращи и малки фирми е  нашият предмет на дейност, ще споделим малко от опита си, който натрупахме за тези 18 години работа с българските предприемачи. Както се казва „слагаме картите на масата“, за да съдействаме да вземеш правилното решение и да реализираш успешно своите проекти.  Всяко едно от направленията, които ще ти представим има своите предимства и недостатъци. Изводите ще оставим на теб.

Започваме от самото начало. За стартирането на нов бизнес, не се изискват много средства. Всеки един млад предприемач разчита предимно на собствени пари или взима на заем от приятели, роднини. Понякога обаче проекта се оказва доста по-голям и тогава вече започва търсене на финансиране за закупуване на машини, оборудване, наем или закупуване на помещения и имоти. В този случай се налага да се вземат пари на заем.

Кредитните средства за бизнес могат да бъдат в няколко направления. Отново казваме, че всяко едно от тези средства си има своите предимства и недостатъци и всеки следва да намери своята „златна среда“.

Финансиране от външни инвеститори:

Необходимите средства за дейността могат да бъдат намерени и от външни инвеститори. Ако имате добра идея винаги може да потърсите пари във външен инвеститор, който е готов да вложи в развитието и бизнеса на един млад предприемач.  Такива инвеститори обаче не се намират лесно. Първо трябва да потърсите подходящите бизнес клубове и среди, където бихте могли да представите идеята си. За да ги намерите също може да се обърнете към търговско – промишлената палата, да разпитате познати, да преглеждате редовно и да взимате участие в бизнес форуми на тематични сайтове и медийни групи.

Предимството на този тип бизнес финансиране, е че инвеститорът влага средства, които не са под формата на кредит, а като част от инвестиране в дейността. Инвеститорът в този случай споделя с теб всички рискове, като ако бизнесът не върви, няма да се наложи да се връщат инвестираните средства.

Недостатъкът на този модел, е че трябва да прехвърлиш дялова част от бизнеса си на инвеститора, да споделяш управлението, а и печалбата с него. В някои случаи ако инвеститорът е участвал с финансиране на твоята идея с повече средства от теб, това означава, че може да притежаваш дял от напр. 30% или 40%. В този случай реално се превръщаш в служител в собствената си фирма.

Субсидии по програми:

Вече има много програми, които са насочени към подкрепа на млади предприемачи. Финансирането чрез субсидии реално може да се усвои, както за стартиране на бизнеса, така и за развитие на други бизнес цели и проекти.

Най-хубавото в този случай, е че средствата се предоставят напълно безвъзмездно.

За безвъзмездните средства обаче трябва да преминеш през един „бюрократичен ад“. Това може би е най-отрицателната му страна.

Процедурите са дълги и тромави. Документацията не е лесна за попълване от човек без опит в попълването на подобни документи. Следва да намериш консултант, който ще ти струва средства, независимо дали ще спечелиш финансиране или не. Освен това сумите по програмите са доста ограничени и не винаги се предоставя пълното финансиране, което ще бъде достатъчно за целите на твоя бизнес. Също така е необходимо да се предоставят редовни финансови отчети по специализирани отдели и попълване на допълнителни формуляри.

Банковото кредитиране:

Кредит от банка е един от най-разпространените форми за подсигуряване на средства за бизнеса. В момента обаче се получава следното: развитите и добре разработени бизнеси могат да получат по-лесен достъп по банково финансиране за разширяване на дейността. Но за млад и току що стартирал бизнес това е сложен процес.

Положителното в случая на използване на средства посредством банков кредит е, че съхраняваш известна независимост при управление на бизнеса и получените средства.

Има и отрицателни страни. Както вече ти споменахме получаването на банков кредит за финансиране на стартиращ бизнес не е лесна работа. Много е трудно да се намери банка, която да отпусне на изгодни условия и ниски лихвени проценти за младия бизнес. За да се намерят по-изгодните условия и да спестиш време може да се обърнеш към кредитни брокери, но срещу съответната комисионна разбира се, която е процент от размера на усвоения кредит. Консултант или счетоводител помагат за разработване на бизнес план и попълване на множеството банкови документи. Както добре знаеш всяка една услуга струва пари.

Микро кредити и Микрофинансиране

Макар в някои случаи двете понятия да се припокриват, има голяма разлика между микро кредит и финансиране на малкия бизнес или т.нар. микрофинансиране. Микро кредита е потребителски кредит, насочен е към физически лица и в голяма част от случаите се ползва за покриване на финансови потребности в домакинството. Микрофинансирането подкрепя старта и развитието на малкия бизнес!

Повечето небанкови финансови институции отпускат микро кредити.  Провери дали финансовата институция има лиценз от БНБ и съответно от къде идва основното й финансиране. Важно е да знаеш всички условия по микро кредита – реален лихвен процент, договорни условия, задължителни застраховки, дължими неустойки. Следва да си направиш точна сметка дали ще можеш да го погасиш с реализирана печалба от бизнеса, а не с нов микро кредит! Едно от предимствата при работата с Микрофинансираща организация – финансова институция, която подкрепя малкия бизнес, е че процедурите по кандидатстване за финансиране са много опростени и достъпни. Реално документите, които се изискват в процеса на  кандидатстване са сведени до минимум. Средствата, предоставени на малкия бизнес от микрофинансираща институция, са обичайно от международни фондове като напр. Европейския Инвестиционен Фонд или други фондове със социална насоченост. Така цената на привлечения от теб финансов ресурс е изгодна, договорните отношения са прозрачни и партньорски.

Бъди внимателен – в момента на пазара има много финансови институции предлагащи бързо финансиране, без документи и обезпечение, но за сметка на това на висока цена, формирана от скрити лихви, такси, комисионни, задължителни застраховки и неустойки. За да се избегнат този тип нелоялни партньори трябва предварително да проучиш дадена финансова институция, нейната история, принципи на работа с клиенти, и най-важното произхода на средствата, с които оперира, за да подкрепя малкия бизнес.

В заключение, важно е да оцениш, че не е достатъчно да имаш невероятна бизнес идея – важно е да отделиш достатъчно време да се подготвиш! Да планираш каква ще бъде началната инвестиция, откъде ще дойде финансирането – имаш ли спестени средства или разчиташ на външно финансиране.  Трябва да знаеш и отговорите на въпросите: какви са очакваните приходи от бизнеса, какви ще бъдат очакваните разходи, включително тези по кредити, дали в началото ще реализираш печалба и пр. Най-важното е да си готов да рискуваш, да работиш неуморно и да преследваш целите си!

 Успех!

Още новини

Празнично работно време

Уважаеми клиенти, вашето искане за кредит ще бъде разгледано в първите работни дни на 2024г. Екипът на УСТОИ ЕАД Ви пожелава Весели Коледни и Новогодишни празници

виж повече

Сигурност, бързина и модерни технологии: УСТОИ обединява сили с Evrotrust

Водени от приоритета да осигуряваме само най-качественото обслужване за всички наши клиенти, УСТОИ ГРУП Ви предоставя възможност за изцяло дигитални процеси при обработка на документация. По този начин спестявате време, усилия и средства, а Вашите лични данни (и тези на Вашия бизнес) се съхраняват и употребяват при максимално ниво на защита. *Вече можете да се […]

виж повече

Нов офис на УСТОИ ЕАД в гр. Пловдив

Уважаеми клиенти и партньори, УСТОИ Бизнес кредит 1 ви информира, че от днес 14.09.2022 г. Дружеството премести своя офис в гр.Пловдив. Новият офис се намира в удобна за достъп локация, находяща се на бул. Дунав 101. Пред офиса има възможност за паркиране, в близост са спирки на обществения транспорт. Както всички останали офиси на Дружеството, офисът в […]

виж повече